Parkolás

Szeged városában a fizető parkolóhelyeket előre váltott jogosultsággal lehet igénybe venni. A fizető parkolás időtartama munkanapokon 8:00 órától 18:00 óráig, valamint szombaton (Mars téren, a Boross J., a Pulz, a Csemegi, a Pozsonyi, és a Cserzy M. utcákban) 8:00 órától 12:00 óráig terjed.

Parkolási jogosultságok: Amennyiben a gépjármű vezetője parkolószelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kiérvényesített, kihelyezett szelvénnyel, bérlettel mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni. A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg. Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, az ellenőreink fizetési felszólítást helyeznek ki. A képfelvételeket az üzemeltető archiválja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.

1. Parkolóautomatán keresztül

Parkoló szelvényt néhány egyszerű lépésben az automata érintőkijelzőjének segítségével lehet megvásárolni. A parkoló automatáknál bankkártyával csak egy érintés a fizetés, így minden, Magyarországon használható „contactless” bankkártyával tud gyorsan és egyszerűen szelvényt vásárolni. Készpénzben pedig csak pénzérmékkel tud fizetni (HUF: 5; 10; 20; 50; 100; 200, EUR: 50 eurócent; 1; 2).

2. Parkolóbérlettel

Szegeden 2017. január 1-től a lakossági parkoló bérletek virtuális formában léteznek, így ennek ellenőrzéséhez nem szükséges kihelyezni a szélvédőre semmit, kollégáink a rendszám alapján tudják ellenőrizni a jogosultságot. Kivétel ez alól a felmutatóra szóló parkolóbérlet. Ennek használatakor, kérjük bérletét a gépjármű szélvédőjén teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki! Parkoló bérlet vásárlását online is intézheti, ide kattintva.

3. Mozgáskorlátozott igazolvánnyal

A mozgáskorlátozott igazolványt a gépjárműben teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki! A kihelyezés módja a mozgáskorlátozott igazolványon olvasható. Kérjük fordítson kellő figyelmet a mozgáskorlátozott igazolvány érvényességi idejére, valamint a kihelyezés módjára!
A 23/2016. (IX.27.) sz. önkormányzati rendelet 14. §. (1) bekezdése alapján a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának utólagos bemutatására nincs lehetőség!

4. Virtuális szelvénnyel

Parkoló szelvény SMS-ben, telefonhívással vagy mobil applikáció segítségével történő megvásárlásával. Virtuális szelvény vásárlása esetén a szelvény árán felül, az egyes mobilszolgáltatók  szolgáltatási díjat számítanak fel. Mobilparkolást a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül SMS-ben, mobilapplikáción vagy telefonhívással lehet vásárolni. A mobilfizetés formáiról és a szerződött viszonteladókról ide kattintva kaphat bővebb tájékoztatást.

Amennyiben Ön a Telekom ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.

Amennyiben Ön a Telenor ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.

Amennyiben Ön a Vodafone ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer mobil applikációját ide kattintva tudja letölteni.

Az egyes zónákhoz egyedi telefonszámok tartoznak, melyekről a parkoló zónát jelző táblák mellett, illetve a parkoló automatákon tájékozódhat.

Amennyiben a gépjármű vezetője parkoló szelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kihelyezett szelvénnyel, bérlettel mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni.

A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg. Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, fizetési felszólítás kerül kihelyezésre. A képfelvételeket az üzemeltető archiválja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.

Bővebb információk
 

Regisztráljon a konferenciára, találkozzon neves előadókkal és szerezzen naprakész tudást,
amelyet már másnap gyakorlatba ültethet!

Regisztráció